Waarom minder producten in je showroom leidt tot meer verkoop

Het is een logische gedachte dat je jouw klant graag zo veel mogelijk producten en mogelijkheden wilt laten zien. Als projectinrichter komen wij dan ook vaak showrooms tegen met een overweldigend aantal getoonde producten. Maar is het tonen van zo veel mogelijk producten en het optimaal benutten van alle lege ruimtes ook daadwerkelijk goed voor de resultaten van jouw winkel?

Het antwoord

Kort maar krachtig: nee. Het blijkt uit meerdere onderzoeken dat het tonen van te veel producten in een showroom juist negatief werkt op het aantal aankopen in een winkel.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Marketing Research genaamd “The Scarcity Principle in Product Choice: A Meta-Analysis” onderzocht het effect van schaarste op consumentengedrag. De onderzoekers ontdekten dat wanneer consumenten worden geconfronteerd met een beperkte keuze aan producten, ze meer geneigd zijn om een aankoop te doen en positiever te reageren op de beschikbare opties.

Het gevolg van te veel keuze

Wanneer consumenten worden geconfronteerd met te veel keuzes, kan dit leiden tot keuzestress en besluiteloosheid. Dit kan uiteindelijk resulteren in minder tevredenheid over de winkelervaring, waardoor klanten mogelijk besluiten geen aankoop te doen. In tegenstelling tot een groot aanbod, kan een beperkter aanbod juist de perceptie van waarde en exclusiviteit van de beschikbare producten verhogen. 

Daarom kan het beperken van het aantal producten dat in een showroom wordt getoond, helpen om de aandacht van klanten te richten, de besluitvorming te vergemakkelijken en de kans op verkoop te vergroten. Dit betekent niet dat een showroom leeg moet zijn, maar eerder dat de selectie van producten zorgvuldig moet worden samengesteld om de meest relevante en aantrekkelijke opties te presenteren.

Wil je hier graag advies over van een interieurspecialist over het inrichten van jouw showroom? Graag helpen wij jou bij het vinden van de juiste balans tussen het aantal producten en een overzichtelijke showroom. Onze interieurspecialisten hebben ruime ervaring met het ontwerpen en realiseren van interieurprojecten, met name in de retailbranche. Daardoor kunnen wij jou goed adviseren en ondersteunen.

Elektronicawinkel Lunenburg
Scroll naar boven