Interieur tandartspraktijk: de vijf belangrijkste ruimtes

Wanneer je een tandartspraktijk laat bouwen of renoveren, is de inrichting en het interieur erg bepalend voor de effectiviteit van de praktijk. Een goed ontworpen en functionele tandartspraktijk verbetert de patiëntervaring en vergroot de efficiëntie van de praktijk. In deze blogpost bespreken we de vijf belangrijkste ruimtes van een tandartspraktijk.

de vijf belangrijkste ruimtes voor jouw tandartspraktijk inrichting

  1. Behandelkamer
  2. Sterilisatieruimte
  3. Röntgenruimte
  4. Wachtruimte
  5. Balie en backoffice

1. Behandelkamer

Één van de belangrijkste ruimtes van je tandartspraktijk. Om prettig werken te stimuleren, streven wij altijd naar daglicht in de behandelkamers. Verder moeten de ruimtes goed zijn uitgerust met de juiste apparatuur en voldoende werkruimte. De inrichting moet hygiënisch, functioneel en goed verlicht zijn. De behandelruimtes die wij ontwerpen zijn onafhankelijk van de leverancier van de behandelstoel.

Tandartspraktijk inrichting: de behandelkamer

2. Sterilisatieruimte

Hygiëne is ontzettend belangrijk in de tandheelkunde. Wij richten de sterilisatieruimtes altijd zo in dat je van vuil naar schoon kunt werken. Ook zorgen we voor voldoende opslagruimte voor alle instrumenten en de juiste benodigdheden. Verder is het handig dat je de ruimte eenvoudig schoon kunt houden.

Tandartspraktijk inrichting: de sterilisatiekamer

3. Röntgenruimte

Voor het maken van röntgenfoto’s hebben veel praktijken een aparte röntgenkamer. Deze ruimte is goed afgeschermd van personeel en andere patiënten. Inzake stralingswering heeft deze ruimte lood in de wanden nodig. Eveneens is het belangrijk dat er in samenwerking met de leverancier van de röntgenapparatuur een KEW-dossier wordt opgesteld.

Tandartspraktijk inrichting: de röntgenruimte

4. Wachtruimte

Het verminderen en wegnemen van stressfactoren heeft een positieve impact op de fysieke, mentale en sociale gezondheid van patiënten. Daarom adviseren wij een warme, aangename wachtruimte. Dit ontwerpen wij samen met de opdrachtgever naar de gewenste smaak en huisstijl.

5. Balie en backoffice

Naast de ruimtes voor de patiënten, is een goed georganiseerde kantoorruimte belangrijk voor de balie-assistente en praktijkmanager. Zo kunnen de administratieve taken van je praktijk goed worden uitgevoerd. Voldoende opslagruimte en kantoorapparatuur voor de dagelijkse activiteiten zijn belangrijk.

Tandartspraktijk inrichting: de balie en backoffice

Tandartspraktijk inrichting door designer Theo Beunk

Met meer dan 14 jaar ervaring in het inrichten van tandartspraktijken, begrijpen we de specifieke behoeften en uitdagingen van deze medische omgeving. Theo Beunk is een deskundige en creatieve ontwerper en heeft goed zicht op alle vereisten voor het interieur van een tandartspraktijk. Naast een praktische indeling creëren wij met onze styling een healing environment wat essentieel is voor het welzijn van patiënten, bezoekers en zorgverleners.

Het belang van een passende tandartspraktijk inrichting

Een doordachte tandartspraktijk draagt bij aan een prettige, goed functionerende zorgomgeving. Bij het kiezen van meubilair en apparatuur voor je tandartspraktijk, maar ook bij de inrichting is het belangrijk om samen te werken met partijen die ervaring hebben in de tandheelkunde. Zo kun je ervoor zorgen dat alles voldoet aan de wettelijke eisen en richtlijnen. Als je meer advies nodig hebt over het inrichten van je tandartspraktijk, neem dan gerust contact met ons op.

Kun je hulp gebruiken bij jouw projectinrichting?

Als projectinrichter denken we natuurlijk graag met je mee over jouw interieurproject.

Scroll naar boven